Sırbistan’da Casus Yazılım Skandalı
Sırbistan’daki yetkililerin, aktivistlerin ve gazetecilerin telefonlarına izinsiz olarak casus yazılım yüklediği iddiaları gündemi sarstı. Amnesty International, Sırp polisinin, Cellebrite adındaki gelişmiş araçları kullanarak bu bireylerin cihazlarına izinsiz erişim sağladığını ve asılsız gerekçelerle gözaltına alındıklarını ortaya koydu. Bu durum, Sırbistan polisinin, özellikle aktivist ve gazetecilere yönelik baskılarını artırdığını gösteriyor.
Teklif Formu
Sırp polisinin telefonları hacklemek için kullandığı bu casus yazılım ve mobil cihaz hackleme araçları, aslında adli amaçlarla tasarlanmış olmasına rağmen, kötüye kullanım amacıyla kullanıldığı anlaşılmaktadır. Gazetecilere uygulanan gözaltı süreci ise dikkat çekici bir şekilde sivil toplum üyelerinin telefonlarına el konulmasıyla başlıyor. Bu süreçte, gözaltına alınan bireylerin çeşitli gerekçelerle, özellikle uyuşturucu testleri ve psikolojik değerlendirmeler ile gözaltı süreleri uzatılmakta. Bu süre zarfında yetkililer, telefonlara erişim sağlayarak muhtemelen devlet tarafından geliştirilen “Novispy” adındaki casus yazılımı yüklemekte.
Amnesty International, bazı cihazların güncellenmiş Qualcomm güvenlik açıkları kullanılarak hacklendiğini de vurgulamaktadır. Sırp haber sitesi FAR‘ın başkan yardımcısı Slaviša Milanov ve genel yayın yönetmeni, Sırp yetkililer tarafından gözaltına alındı ve telefonlarına el konuldu. Telefonlar geri iade edildiğinde, veri ve Wi-Fi’nin kapatıldığı, ayrıca uygulamaların aşırı enerji tükettiği gibi değişiklikler gözlemlendi.
Milanov, Android cihazı Xiaomi Redmi Note 10S‘in geri alındığında ekstra yazılımların çalıştığını ve polise şifresini vermemiş olmasına rağmen 1,6 GB veri çıkarıldığını belirtti. Cellebrite kıdemli direktörü Victor Cooper, Amnesty International’ın sorularına yanıt vererek, şirket ürünlerinin yalnızca yasal olarak onaylanmış soruşturmalar veya mahkeme emirleri doğrultusunda kullanılmak üzere lisanslandığını ifade etti. Ayrıca, Cellebrite‘in teknolojilerinin iddia edilen kötüye kullanımını araştırdığını ve gerekli yaptırımları uygulamak için ilgili kurumlarla iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.