ABD Hükümeti’nin Google’a Yönelik Yaptırımları
ABD Hükümeti, Google’ı resmi olarak tekel olarak ilan ettikten sonra, teknoloji devine uygulanacak yaptırımlara dair birçok spekülasyon ortaya çıkmış durumda. Bu hafta kamuoyuyla paylaşılan bilgiler, Adalet Bakanlığı’nın Google’ı, dünyanın en yaygın web tarayıcısı olan Chrome‘u satmaya zorlayacağını gösteriyor. Ancak, bu durum Google için ciddi bir kayıp anlamına gelebilir.
Teklif Formu
Yeni verilere göre, Google, Chrome’u sattıktan sonra 5 yıl boyunca yeni bir web tarayıcısı piyasaya süremeyecek. Bu kısıtlamanın arkasındaki temel sebep, kullanıcıların Google’ın yeni tarayıcısına geçiş yapmalarını engelleyerek, onların Chrome’un yeni yönetimine alışmalarını sağlamak. Özetle, ABD, Google’ın tarayıcı pazarında yeniden bir tekel haline gelmesini önlemek için kullanıcıları zorla da olsa Google hizmetlerinden uzaklaştırmayı hedefliyor.
Bu yaptırımlar bununla da sınırlı değil. ABD Hükümeti, Google’ın şirketlere kendi hizmetlerini kullanmaları için para ödemesini de engellemeyi amaçlıyor. Bilmeyenler için belirtmek gerekirse, Google, iPhone’larda varsayılan arama motorunun Google olması için Apple’a her yıl milyarlarca dolar ödeme yapıyor. Bu, yalnızca büyük ölçekli anlaşmalarla sınırlı kalmayıp, daha küçük ölçekli anlaşmalar da diğer arama motorları için geçerli.
Açıkça söylemek gerekirse, Google’ın şirketlere para ödeyerek kendi hizmetlerini kullanmaya zorlamasını engellemek, Chrome‘u satmaya zorlamaktan daha mantıklı bir strateji olabilir. Zira teknik olarak, Chrome’un Google Arama ve Android işletim sistemi ile olan senkronizasyonunu tekelleşme bahaneleriyle bozmak, iPhone ile Mac’in yüksek uyumunu öne sürerek Apple’ın ürün gamını başka bir şirkete devretmesini istemekle benzerlik gösteriyor.